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Mr. Richard J. Lloyd ' Ref. No.:04-0021

Air Products and Chemicals, Inc.
7201 Hamilton Boulevard
Allentown, PA 18195-1501

Dear Mr. Lloyd:

This responds to your letter of February 11, 2004, and your follow-up letter of March 30, 2004,
regarding the shippers’s certification prescribed in 49 CFR 172.204 of the Hazardous Materials
Reguiations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked whether, on your company’s
behalf, a third-party carrier could perform the shipper’s certification function on the shipping
paper for the pick-up and transportation of hazardous materials containers being returned to your
company’s plant.

You have customers whose primary business does not involve hazardous materials and,
consequently, they will not issue or prepare shipping papers for the return shipment of empty
containers with a residue of a hazardous material. Your company would supply the third-party
carrier you use for pick-up with an unsigned shipping paper. Once the empty containers with
residue are inspected by the driver and found to be in compliance, the carrier would sign the
shipping paper certifying the material is offered for transportation in compliance with the HMR.
You asked for confirmation that your understanding is correct that a third-party carrier may
perform the shipper’s certification function.

Your understanding is correct. At your company’s direction or through contractual arrangement,
a third-party carrier may perform the functions of the offeror (shipper), such as signing the
certification statement on a shipping paper to certify that an empty container with the residue of a
hazardous material is being offered for transportation in accordance with the HMR. Under the
HMR, any person performing functions of an offeror must take responsibility for performing
those functions in compliance with the applicable rules.

I hope this satisfy your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Chief, Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo

U. S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards DHM — 10
400 Seventh Street, S.-W.

Washingion, D. C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:
Re: Interpretation 49 CFR 172.204 (a) Shipper’s Certification

Recently, we called the Hazardous Materials Information Center for an interpretation of the
Shipper’s Certification requirements specified in 49 CFR 172.204 (a). Specifically, we asked if
our company could authorize a third-party carrier to perform the shipper’s certification offer’s
function on our behalf for the pickup of hazardous materials containers being returned to our
plant. The Information Center representative advised us that a third-party carrier could sign the
shipper’s certification provided the person was properly trained in the Hazardous Materials
Regulations.

We have some customers whose primary business does not involve hazardous materials and,
consequently, will not issue shipping papers for the return shipment of empty containers with
residue material remaining in the container. Our nearest plant may be located a significant
distance from the customer and it is not practical to send a person from our plant to the
customer’s facility to sign the shipper’s certification for the return shipment of the residue
containers. Instead, we propose to provide the third-party carrier that we use for the pickup with
a properly prepared unsigned shipping paper. The carrier would sign the shipping paper
certifying the material is offered for transportation in accordance with the Hazardous Materials
Regulations once the return sh1pment 1s inspected by the driver and found to be in compliance.

Please confirm that our understanding of your interpretation of the Shipper’s Certification
requirements is correct allowing us to use a tl1i;'d—party carrier for the certification function.

Sincerely,

Rlchard J Lloyd
Manager Regulatory Compliance
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